środa, 28 marca 2012

Angielski w restauracji...

Przez ostatnie dwa tygodnie, na naszych zajęciach królowała tematyka związana z jedzeniem.
Mimo całkiem apetycznych tematów, udało nam się zwalczyć burczenia w brzuchach i przyswoić tematykę związaną z restauracją. Seniorzy czują się już całkiem pewnie w klimatach spożywczych i bez problemu zamówią nawet bardzo wykwintne dania za granicą. Przy okazji omówiliśmy na lekcjach wątpliwości dotyczące różnych „jagodo – podobnych owoców”.

Poniżej podaję krótki polsko – angielski słowniczek dotyczący owoców:

Truskawka  - strawberry


Jagoda - berry
Jeżyna - blackberry


Borówka-  blueberry
Żurawina - cranberry


Porzeczka – currant ( czarna – blackcurrant, czerwona – redcurrant)
Agrest – gooseberry

Znajomość powyższych nazw z całą pewnością przyda się przy zamawianiu ulubionego deseru, który zwieńczy wyprawę do zagranicznej restauracji lub kawiarni.


Artykuł przygotowała Aleksandra Bedyńska z Akademii 50+.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Skomentuj wpis...